Een kantoor aan huis bouwen
Ben je ondernemer en wil je een kantoor aan huis bouwen? Dan zijn er tal van mogelijkheden. Een uitbouw van je woning, een aanbouw of een ruimte in de tuin. Maar voordat het zover is zijn er een heel aantal dingen waar je op moet letten en die je moet regelen. En wegen de voordelen wel op tegen de nadelen die zo’n kantoor aan huis met zich meebrengen? In deze blog vertellen we je er alles over.
Fiscaal voordeel
Als zelfstandig ondernemer kun je fiscaal voordeel hebben wanneer je een kantoorruimte bij je woonhuis bouwt. Vanzelfsprekend zijn er wel een aantal voorwaarden waar je dan aan moet voldoen. Ten eerste moet het kantoor een eigen ingang hebben. Verder is er eigen sanitair vereist en een eigen inloopkeukentje. Een fiscaal adviseur kan je helpen om te bekijken welke maatregelen je nog meer moet nemen om er belastingtechnische voordelen uit te halen. Verder is het slim om bij gemeente te informeren of jouw onderneming past binnen het bestemmingsplan van de buurt waarin je woont. Wanneer je een kantoor aan huis begint heb je in ieder geval een meldplicht bij de gemeente.
Het ontwerp
Maak een ontwerp waarin al je eisen en wensen aan de kantoorruimte worden opgenomen. Wanneer er sanitair en een keukentje in komt heb je in ieder geval stromend water en een afwateringssysteem nodig. Hetzelfde geldt voor verwarming en een eventuele airconditioning. Hoe duurzaam wil je jouw kantoor maken? Een duurzaam ontwerp is gunstig voor je energierekening. Ontvang je vaak mensen? Zo ja, hoeveel en is daar misschien nog een aparte wachtruimte voor nodig? Wanneer je het ontwerp grofweg hebt uitgewerkt kun je een inschatting maken van het kostenplaatje. Bekijk of dit binnen het budget past of dat je nog aanpassingen moet doen aan het definitieve ontwerp.
Bijkomende kosten
Houd in je budget ook rekening met bijkomende kosten zoals de aankleding van je kantoor. Een bureau, opbergkasten, stoelen en accessoires zoals planten en wandversieringen zijn allemaal extra uitgaven. Bied jij je zakelijke relaties graag koffie of andere dranken aan? Investeer dan in een goede automaat of andere apparatuur. Voor een professionele uitstraling laat je mokken met logo bedrukken. Of je laat hiervoor koffiebekers bedrukken.
Zelf bouwen of laten doen
Wanneer je zelf erg handig bent en ook binnen je vrienden- en familiekring mensen hebt met 2 rechterhanden kun je het kantoor geheel of gedeeltelijk zelf bouwen. Is dit niet het geval? Dan is het beter om hier een aannemer voor in te huren. De kosten zullen wat hoger uitvallen maar ze helpen je daarentegen ook om alles van A tot Z te regelen. Bovendien gaat het veel sneller waardoor jij je ondertussen met je dagelijkse werkzaamheden bezig kunt houden.
Tot slot nog een laatste tip. Betrek je naaste buren in je plannen en laat hen het ontwerp zien. Eventuele bezwaren van hun kant kun je dan vooraf al tackelen. Is het kantoor af? Nodig ze dan uit voor een ‘kantoorwarming’ zodat ze het eindresultaat met eigen ogen kunnen aanschouwen.