Verhuizen of verbouwen?
In het begin was je enorm tevreden en gelukkig in je kleine en gezellige huis. Het had alles wat je leuk vond: een ruime woonkamer en keuken, een grote slaapkamer en dichtbij duinen en zee. Maar toen kreeg je kinderen en kon je het gevoel niet van je afzetten dat de muren op je af kwamen. Maar moet je blijven en je huis groter maken of moet je een andere stek vinden? Kortom, moet je verbouwen of verhuizen?
De voordelen van verbouwen
1. Een verbouwingstraject kost minder dan een nieuwe woning
Altijd beginnen bij het begin. Wanneer je besluit of het beter is om te verbouwen of te verhuizen, moet je je dromen even opzij zetten en eerlijk naar het prijskaartje kijken. Gelukkig zal een goed doordacht verbouwproject je bankrekening niet zo plunderen als bij het kopen van een nieuwe woning. Wat deze aanpak betaalbaarder maakt, is het feit dat je je kamers één voor één kunt updaten of uitbouwen, zodat je de workflow vrij kunt beheren in overeenstemming met het beschikbare budget.
2. Je kunt je huis helemaal naar eigen smaak indelen en uitbouwen
Er zijn altijd kleine afwegingen die gemaakt moeten worden bij het kopen van een nieuw huis. Je kan bijvoorbeeld verliefd zijn op je hightech keuken, maar de woonkamer kan naar jouw smaak een beetje te rommelig aanvoelen. En wanneer je besluit om dingen te veranderen, zal je waarschijnlijk merken dat de uiteindelijke kosten van het verbouwingsproject de kosten van de aanschaf evenaren! Maar omgekeerd, als je besluit je oude huis te upgraden, kan je het uitrusten met alle toeters en bellen die je wenst voor een kwart van de prijs. Wil je vloerverwarming plaatsen of die gietvloer die je altijd al wilde hebben? Doe maar. Moet je een aantal dragende muren verwijderen? Als je portemonnee de uitgaven aankan, ga ervoor!
3. Je blijft in een bekende omgeving
Als je ergens al heel lang woont ken de de buurt natuurlijk op je duimpje. Je kunt (hopelijk) goed overweg met de buren en weet waar de beste cafe’s, restaurants en winkels zich in de buurt bevinden. Je kinderen hoeven zich geen zorgen te maken over het achterlaten van hun buurtvriendjes. En, in tegenstelling tot de onzekerheden die gepaard gaan met de aankoop van een nieuw huis, weet je precies wanneer je dak, CV of elektra voor het laatst is onderhouden.
De nadelen van verbouwen
1. Het is niet altijd praktisch
Als je van plan bent een paar kamers aan te passen, is dat prima. Maar als je elke centimeter van jouw huis wilt verbouwen, is het de investering vaak gewoon niet waard. Voordat je het weet, geef je duizenden euro’s uit aan wat in wezen het wederopbouw van je huis is, met weinig tot geen investeringsrendementen om van te spreken. In feite zou het veel goedkoper en praktischer zijn om te verhuizen naar een huis dat voldoet aan je eisen.
2. Je moet tijdelijk ergens anders verblijven
Zelfs als je slaapkamer de enige kamer is die wordt gerenoveerd en je het niet erg vindt om op de bank te slapen, zal de dagelijkse commotie uiteindelijk op je zenuwen werken en je slaap verstoren. Met andere woorden, de komende weken (of maanden) moet je ofwel bij een bevriend gezin logeren of een geschikte hotelkamer of vakantiewoning zoeken. En geen van beide opties is bijzonder goedkoop.
De voordelen van verhuizen
1. Je kunt ergens heerlijk opnieuw beginnen
Ja, het nieuwe huis heeft grotere en lichtere kamers, en mogelijk ook met een betere school in de buurt, parken, locaties en, misschien, leukere buren. Tussen het ontmoeten van interessante mensen en het verkennen van je nieuwe buurt of stad, heb je ook genoeg mogelijkheden om quality time door te brengen met je gezin.
2. Je nieuwe huis zal moderner zijn
Als het gaat om kiezen tussen verhuizen of verbouwen, moet je altijd rekening houden met de vaak astronomische kosten van de inrichting. Dat gezegd hebbende, zal verhuizing bijna altijd als een duidelijke winnaar uit de bus komen. Bij nieuwbouwhuizen is alles vanaf het begin ingebouwd – vloeren en wandpanelen, ruime en moderne kamers en zelfs kleine details zoals een reeds geïnstalleerde internet zullen je veel kosten en moeite besparen. Als extra bonus krijg je ook een beter beheersbare energierekening, aangezien de meeste moderne apparatuur en isolatie van nieuwbouwwoningen tegenwoordig energiezuinig is gemaakt.
De nadelen van verhuizen
1. Een verhuizing kost al gauw meer dan je denkt
Je zou denken dat het geld dat je verdient met de verkoop van je huis voldoende moet zijn om alle kosten van de verhuizing te dekken. En in sommige gevallen is dit waar. Maar tussen het betalen van je aankoop- en verkoopmakelaar, het omgaan met taxatiekosten en het inhuren van een goede verhuizer, heb je geluk als je daarna nog een biertje kan betalen.
2. Verhuizen is een logistieke hel
Hoe groter jouw gezin, hoe meer je goed moet bedenken welke spullen weg kunnen en welke er blijven. Na oneindig veel uren sorteren en inpakken komt de tijd voor het daadwerkelijk verhuizen van je zware meubels, de nog zwaardere stapel kleding van je vrouw, het vissenaquarium van je kinderen en je gestreste kat die duidelijk nergens heen wil. Met andere woorden, het kan tijdens een verhuizing behoorlijk stressvol en hectisch worden.
De voordelen van het allebei doen
Waarom kiezen tussen renoveren of verhuizen als je het beste van twee werelden kunt krijgen? Je kunt je huidige woning renoveren of verbouwen om hem zo sneller te verkopen tegen een hogere waarde. Als je badkamer bijvoorbeeld in een vreselijke staat verkeert, investeer dan in nieuwe tegels en accessoires. Hetzelfde geldt voor je keuken. Als je terrasoverkapping tekenen van rot begint te vertonen, repareer of vervang deze dan volledig. Rol alle muren en plafonds weer netjes wit.
Met een perfect nieuw huis en een gelukkig gezin, ben je meer dan in staat om de nieuwe uitdagingen die voor je liggen aan te gaan en je nieuwe huis te maken tot je nieuwe droompaleis!